Starta egen e-handelsbutik

Att söka jobb kan både vara svårt och frustrerande, speciellt med tanke på hur arbetsmarknaden idag ser ut med benhård konkurrens om jobben – så varför inte starta en egen e-handelsbutik? Det är enklare än man tror.

streckkodSteget från att vara arbetssökande till att bli egenföretagare är inte alls så stort som man kanske initialt tror, och inte heller är det speciellt svårt. Allt som behövs är egentligen en produkt och en plattform att sälja sin produkt från, och självklart även en plats att ha sina produkter på i form av lager. Ett tips är dock att vara noga redan i starten med att föra anteckningar över vad det är man har i sitt lager så att det går enkelt att inventera när detta behövs. Alla produkter som kan tänkas behövas för att underlätta detta finns hos exempelvis Applog Logistics som säljer både etikettskrivare och streckkodsläsare vilka kan vara praktiska att använda sig av för att märka upp sina produkter. Men först och främst kan det vara en god idé att börja starta upp sin e-handel för att ”känna lite på vattnet” så att säga innan man bygger upp sitt lager – risken finns att din produkt inte är efterfrågad och sitter du då med ett stort lager osålda produkter kan du räkna med att gå back, för visst är det en del som behöver investeras i uppstarten såväl i pengar som i tid.

Så startar du din e-handel

I tidningen InternetWorld tipsar man om en del bra saker som man kan göra innan man öppnar sin e-handelsplattform såsom att inte ha för bråttom med att slå upp sina portar. Vad man till exempel tipsar om är att föröka skapa ett intresse redan innan själva butiken finns och det kan man bland annat göra genom att till exempel generera trafik genom en blogg eller liknande – och sen öppna butiken. Men detta är självklart inte allt som behövs, nästa steg är att välja en bra plattform, och något som är otroligt viktigt är att du har en snygg design. Sanningen är nämligen att sajter som ser bra ut, med snygg design, ofta går bättre än sajter där designen är mindre genomtänkt oavsett vilken typ av produkt det är man säljer. Turligt för den som inte heller vill köpa sig en plattform och bygga den själv är att det både finns gratisplattformar som man kan koda om lite enkelt och det finns plattformar att hyra. Och den som verkligen inte vill bygga en helt egen sajt kan sälja saker på befintliga plattformar såsom Blocket eller Tradera – då är allt man behöver ett lager och något sätt att skicka produkterna och ta betalt.

Något att tänka på

e-handel kundvagn datorVisst behöver det inte vara dyrt att skaffa sig en webbshop och ge sig in i e-handeln, men det krävs en hel del engagemang. Enligt Västerbottens-Kuriren kan man räkna med att det kommer ta tid och pengar att köpa in ett varulager, utveckla sin webblösning och därefter lära sig de nya systemen – och man ska inte glömma marknadsföringen vilken man bör spendera en extra stund på eftersom man vill att folka ska hitta till ens nätbutik. Det är något som Driva Eget tipsar om hur man kan göra genom att använda försöka hamna högt upp i träfflistan på till exempel Google vilket tar en stund att åstadkomma. Därför är det viktigt att sökoptimera din webbshop, vilket betyder att du gör din webbshop attraktiv inte bara i kunden ögon utan i Googles, genom att snygga till sajtens titlar och rubriker med ord du tror folk söker på – men om du inte har koll på hur man gör detta så gör det ingenting, det finns en hel uppsjö av byråer på marknaden som säljer just den typen av tjänster till företag och när du börjar tjäna pengar kan det vara bra att kontakta en sådan byrå.