Prova dig fram för att hitta rätt

Att hitta sitt drömjobb, eller till och med hitta den bransch som känns rätt, är som bekant inte alltid helt lätt. Medan vissa personer verkar veta redan i ung ålder vad de vill arbeta med som vuxna som måste andra prova sig fram under många år och genom många arbetsplatser, positioner, branscher och utbildningar innan de hittar rätt. Att ta hjälp av en arbetscoach kan vara till stor hjälp. Som en syokonsulent fast gällande arbete i vuxen ålder istället för studier i tonåren.
Har man svårt att veta exakt vad man skulle vilja arbeta med så gäller det att man vågar prova sig fram, söka och tacka ja till nya tjänster ibland för att utvecklas och få ytterligare vetskap om vilka yrken man trivs med eller inte. Andra saker som ofta leder till insikt och förståelse för vad som är rätt för en själv är till exempel:

•    Tacka ja till att vidareutvecklas inom den tjänst du redan har. Att känna sig omotiverad eller understimulerad på sin arbetsplats är något som de flesta upplever då och då. Att då få chansen att utvecklas, få ökat ansvar eller lärdom etcetera är ofta mycket nyttigt för dig egen stimulans, trivsel och välbefinnande.
•    Ta en påbyggnadsutbildning något år eller två efter du är klar med skolan. Att efter några år i arbetslivet gå tillbaka till skolbänken för att skaffa sig ytterligare kompetens är inte ovanligt. När man arbetat några år är det dessutom lättare att se vad man faktiskt tycker är roligt att arbeta med. Det är då också lättare att veta om, och vilken, påbyggnadskurs man vill ta.
•    Flytta till en annan stad eller land om du blir erbjuden en bra tjänst där. Många företag erbjuder till och med boende, via företag som till exempel www.apartment.se, för sina anställda. Är så fallet behöver man alltså inte ens tänka på var man ska bo, om man har råd eller liknande frågor.

Våga testa saker och möta ovissheten för att hitta rätt. För vem vill se tillbaka på livet och ångra allt man inte gjorde på grund av rädsla? Nej, antagligen ingen.