Lös lånen innan du startar eget

Många som blivit arbetslösa går och bär på idéer som skulle kunna bli grunden för en bra affärsrörelse. Men för den som ska pröva lyckan som egenföretagare gäller det att först ha en ordnad privatekonomi. När man tar sina första, stapplande steg som entreprenör är det nämligen stor risk att privatekonomin får en negativ inverkan på företagets finanser.

En av de första åtgärder man bör vidta, om man har tagit större lån för att exempelvis köpa en bostad, är att lösa dem. Att lösa lån innebär att man samlar dem hos en enda bank. Också om man har tagit flera mindre lån, eller köpt produkter på avbetalning, kan det löna sig att samla dem i ett lån hos ett enda kreditinstitut. På detta sätt kommer man ofta undan räntor, aviavgifter och annat som gör lånen och krediterna onödigt dyra.

I färd med att lösa lån

Nya regler

Den som googlar för att lära sig mer om detta blir lätt vilseledd. Många av de texter som behandlar ämnet är tidningstexter som skrevs för några år sedan, då andra regler gällde. Dessa regler gjorde det dyrt att lösa in bostadslån i förtid, eftersom man fick betala ränteskillnadsersättning när man löste lånet. Denna avgift var ofta hög, uppemot 50 000 kronor var inte ovanligt. Men 2013 aviserade regeringen förändrade regler, som skulle göra avgifterna lägre.

Att lösa ett lån innebär för det mesta ett byta av bank, och såväl Anders Borg som Peter Norman har uppmanat de svenska bankkunderna att bli mer ”otrogna” och byta bank när de hittar en som har bättre villkor. Ett lån på en miljon, med 3,5 procents ränta och en bindningstid på två år, blev med de nya reglerna 20 000 kronor billigare att lösa. Att lösa ett lån innebär dock fortfarande en hel del arbete, eftersom man bör jämföra så många banker och andra institut som möjligt. Det finns dock hjälp att få. En sådan hjälp är webbplatsen Advisa.se, där det går att få en jämförelse av olika bankers villkor gjord utan kostnad. Det innebär att man inte ens behöver kontakta bankerna själv, utan Advisa sköter denna bit också. Besparingarna kan bli stora, och när man väl har löst sina lån har man en stor huvudvärk mindre, och kan koncentrera sig helhjärtat på sin affärsidé.