Låt experter sköta bokföring och redovisning

Om du är osäker – hjälp med företagets ekonomi och anlita en expert. Ingen vill åka i fängelse eller få höga böter för att man slarvat eller missat något i sin bokföring.

 

Att bokföring sker på rätt sätt är av största vikt, det kan bli både böter och fängelse för skattebrott om det fuskas med detta. För din egen trygghet är det därför viktigt att anlita experter, som Modern Ekonomi till exempel.

 

Döms för grovt bokföringsbrott

 

I Blekinge Läns Tidning går det att läsa om en småföretagare som döms till sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott. När han inte kunde sköta bokföringen efter en olycka och halkade efter samtidigt som bokföringen fortsatte att ha brister i hela två år är det nu bestämt med fängelsestraff. Företagaren erkänner sina bokföringsbrister men hänvisar samtidigt till sin situation. Det är alltså viktigt att aldrig slarva med detta och gärna överlåta det åt proffs i stället för att göra det halvfärdigt själv och sedan dömas för bokföringsbrott av något slag. Straffen för ekobrott är satt högt för att verka avskräckande, det gör att när man väl åker fast så kan man dömas ett relativt hårt straff.

 

Mental bokföring ger Nobelpris

 

I vintras delades Nobelpriset i ekonomi ut till en amerikan, Richard H Thaler, som menar att vi människor gör en mental bokföring i våra hjärnor. Det kallas för beteendeekonomi och handlar om hur människor förenklar sina finansiella beslut genom att skapa så kallade separata konton i sitt medvetande. Våra beslut baseras sedermera på vad de har för effekt på de separata kontona, snarare än vad för effekt ett beslut har på hela förmögenheten. Mer om detta kan du läsa om här.

 

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur detta kan förklara hur vi har problem med självkontroll och hur vi lätt faller för kortfristiga frestelser. Han har även kollat på hur konsumenters känsla för rättvisa kan få företag att avstå från att höja priser trots att efterfrågan på en tjänst eller produkt ökar.