Från student till arbetslös

Nu i juni är det många som går från att vara student till arbetslös, någonting som ofta leder till en viss oro. Men det finns jobb att få.

I ett tidigare inlägg har vi skrivit hur en ska göra för att hitta sitt drömjobb och då rekommenderar vi bland annat att man ska testa sig fram för att hitta rätt. Några av de tips vi ger i inlägget är att tacka ja för att vidareutvecklas i en redan befintlig tjänst, att undersöka möjligheten att gå en påbyggnadsutbildning inom det arbete du har eller att vara öppen för att byta stad – eller till och med land – för att få arbeta med det du helst vill.

Alla studenter fick jobb

Dessa är bra tips men om du än inte har ett jobb alls är det självklart svårt att vidareutvecklas. Det du då bör göra är att gå till antingen arbetsförmedlingen eller till en annan rekryteringsfirma och anmäla ditt arbetsintresse. Kanske har du utbildat dig inom någonting specifikt på gymnasiet? Då är det självklart ett bra startskott. Och det ser ljust ut på arbetsmarknaden nu, det är ganska lätt att få jobb frö den som vill ha. Se bara på denna klass från Säffle och Herrgårdsgymnasiet, där alla gick ut i jobb direkt. En anledning till att så många direkt fått jobb är för att de i sin utbildning haft väldigt mycket praktik, någonting som förhoppningsvis fler utbildningar och skolor tar efter. Fanns det ingen praktik på den utbildning du nu har avslutat? Kanske kan de se över möjligheterna att praktisera nu i efterhand? Då har du chans att visa vad du går för och samtidigt får du bra arbetslivserfarenhet att addera till ditt cv.