Bättre med ett snyggt kontor

Av många anledningar är det bra att kontor finns – de är en mötesplats för alla på ett företag, kunder har någonstans att komma på besök och de är förmodligen bättre på att få medarbetarna att jobba än om alla skulle sitta hemma hos sig. Men de kan vara ganska tråkiga och ineffektiva.

I november är det dags igen för tidningen Lokalnytt att kora Sveriges snyggaste kontor. Varje år går tävlingen av stapeln och förra året vann Microsoft, som man kan läsa i en artikel i Svenska Dagbladet. Kontoret hade nyligen renoverats när Microsoft vann utmärkelsen. Innan de skapade det nya kontoret gjorde de en mätning av utrymmet som visade att tre fjärdedelar av alla skrivbord var tomma och att skrivborden tog upp ungefär 60 procent av hela kontorets yta. Detta hittade de en lösning på vid renoveringen.

Situationen med utrymmet ser förmodligen likadan ut på många kontor runt om i Sverige men lägger man lite tid på det, kan man skapa en bättre arbetsplats. Olika typer av bra kontorsmaterial och inredning kan även göra mycket för ett tråkigt och ineffektivt kontor. På Profsoffice.se kan man hitta det kontorsmaterial man söker. Ett tips på hur man inreder ett kontor på ett bra sätt är att utgå från människan, skriver man i DN. Gärna får man inreda kontoret så att det stimulerar kreativiteten och fantasin. Detta kan man göra genom att ha en stor variation i inredningen med olika typer av ljus, form, färg, konst och växter.

Ett snyggt kontor kan till och med leda till att de anställda jobbar hårdare och blir mindre sjuka, skriver man i en artikel i Metro. En avhandling från KTH visar nämligen att ju högre estetisk kvalitet medarbetarna upplever att kontoret har, desto mer positiva är de till kontorets funktionalitet, arbetsgemenskapen på kontoret och till hela företaget.